Opći uvjeti

Dobrodošli na Genius Croatia. Korištenje usluga i sadržaja ovog portala i baze podataka je podložno niže navedenim Uvjetima korištenja. Uvjeti korištenja primjenjuju se na sve sadržaje i usluge koji su navedeni na Genius Croatia portalu ili su dio baze podataka.

Korištenjem bilo kojeg dijela Genius Croatia portala i baze podataka (u nastavku samo Genius Croatia) smatra se da su korisnici i članovi upoznati s ovim uvjetima i svim rizicima koji nastaju iz korištenja ove web stranice, a posebno onih u vezi autorskih i drugih prava kao i zaštite intelektualnog vlasništva te prihvaćaju koristiti sadržaj i usluge Genius Croatia na vlastitu odgovornost.

Autorska prava

Genius Croatia polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizualne i audio materijale, baze podataka i programerski kod). Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela Genius Croatia, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava Genius Croatia i podložno je tužbi.

Pravo na izmjene sadržaja i usluga

Genius Croatia zadržava pravo promjene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadržaja ili usluge bez obaveze prethodne najave.

Sadržaj baze podataka i portala

Genius Croatia portal sastoji se od vlastitih sadržaja, sadržaja partnera, članova i sadržaja kreativaca/inovatora – pojedinaca ili tvrtki čiji podaci čine dio Genius Croatia baze podataka i portala, besplatnih sadržaja, sadržaja kreiranih od strane posjetitelja, te linkova na vanjske stranice.

Sve sadržaje Genius Croatia koristite na vlastitu odgovornost i Genius Croatia ne može se smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem istih.

Poslovni odnos između posjetitelja i partnera, članova ili kreativaca/iovatora  na i van Genius Croatia isključivo je stvar poslovnog dogovora posjetitelja i partnera, članova ili kreativaca. Genius Croatia ne snosi odgovornost ni za kakvu štetu nastalu objavljivanjem u svojoj bazi podataka tj. portalu.

Izjava o privatnosti

Genius Croatia portal poštuje privatnost svojih posjetitelja i korisnika.

Osobni podaci i podaci projekta (kao što su ime, prezime, adresa e-pošte, detalji o projektu) mogu biti prikupljeni na dobrovoljnoj bazi ako ispunite obrazac na stranicama za prijavu inovacije ili kontakta ili pošaljete upit putem e-pošte. Podaci se koriste u svrhu obrade i evidencije  prijavljenih projekata te objave istih na portalu ili slanja detaljnijih informacija i odgovora u vezi vašeg upita. Također, podaci komunikacije i prijavljenih projekata se mogu čuvati.

Slanjem prijavnica s podacima za upis u bazu podataka projekata (ideja,izuma,inovacija), pružatelja usluga, partnera, tvrtki ili timova smatra se da je pošiljatelj istih dao dozvolu za javno objavljivanje unutar Genius Croatia baze podataka ili na portalu. Iznimke čine prijave u kojima je podnositelj izrazio želju (označavanjem te opcije unutar same prijavnice) da njegovi podaci ne budu javno dostupni svima već samo određenoj grupi korisnika (premium investitori).

Podaci se čuvaju u digitalnom obliku i nikada ne ustupaju, dijele ili prodaju trećoj strani te se ulaže maksimalni trud da ih se zaštiti od neovlaštenog pristupa ili otkrivanja. Vaši podaci neće se koristiti u marketinške svrhe bilo koje vrste osim ako ne postoji vaše izričito dopuštenje.

Pojedinosti o osobnim informacijama koje su prikupljene o vama i njihovo brisanje možete zatražiti direktno putem e-pošte na info@genius-croatia.com pod uvjetom da je to u skladu sa zakonskom regulativom.

Upotreba kolačića (Cookies)

U cilju poboljšanja ove web stranice koriste se kolačići (cookies) iz usluge Google Analytics kako bi se dobile informacije o tome kako posjetitelji koriste web stranicu, kao i kolačiće koji pomažu ubrzati odziv web stranice. Ne upotrebljavaju se kolačići da vas se osobno identificira (prikupljaju se potpuno anonimno).

Postavke kolačića

Možete onemogućiti kolačiće u postavkama vašeg preglednika. Dakle, vi imate mogućnost upravljanja korištenjem kolačića odnosno njihovog blokiranja tako da podesite postavke svojeg Internet preglednika. Bez korištenja kolačića pojedini dijelovi ove web stranice mogu funkcionirati ograničeno ili biti izvan funkcije.

Poveznice

Genius Croatia može sadržavati linkove na druge web stranice za koje vjerujemo da mogu biti korisni za inovatore, investitore i posjetitelje. Ovdje opisana pravila o privatnosti ne primjenjuju se za te web stranice.

U slučaju bilo kakvih promjena u Izjavi o privatnosti, to će biti odmah objavljeno na ovoj web stranici.

Prijava Projekta

Projekt, ideja, inovacija ili izum (u nastavku “Projekt”) prijavljuje se ispunjavanjem i slanjem Prijavnice. Prijava je besplatna.

Genius Croatia ima pravo bez objašnjenja odbiti svaku Prijavu za koju smatra da ne udovoljava kriterijima inovacije, izuma, ideje ili ne unapređuje ljudsko djelovanje i poslovanje u dovoljnoj mjeri.

Genius Croatia ima pravo bez objašnjenja ukloniti sav sadržaj Prijave iz svoje baze podataka, web stranica, profila na društvenim mrežama i drugih materijala i medija.
Ukoliko smatra potrebnim, Genius Croatia može zatražiti dodatne materijale i podatke. Genius Croatia ima pravo ukloniti Projekt ukoliko je procijenjeno da Projekt više ne udovoljava traženim kriterijima.

Prijava Zadatka/Problema

Prijava zadatka, problema ili situacija u osnovi je namijenjena poslovnim subjektima iako nije uvjet. Zadatak/Problem se prijavljuje ispunjavanjem i slanjem odgovarajuće Prijavnice.
Tvrtka ili pojedinac koji traže ideju, rješenje, pomoć ili inspiraciju za određeni problem osiguravaju prigodne nagrade ili novčanu naknadu za najbolje rješenje.

Tvrtka sama po svojoj procjeni daje određeni novčani iznos ili nagradu za traženo rješenje ili više njih. Također, tvrtka sama određuje način dostave rješenja (npr. putem emaila, kroz komentare ispod objavljenog zadatka/problema, pdf format i sl.).
Problemi/zadaci mogu biti prijavljeni javno ili anonimno.

Genius Croatia naplaćuje od strane tvrtke (ili drugog subjekta) koji zadaje zadatak/problem jednokratnu naknadu za objavu zadatka/problema. Sve daljnje detalje i dogovore oko datog rješenja, ideje, inovacije ili izuma, produljenja suradnje s inovatorom itd. involvirane stranke dogovaraju same (bez Genius Croatia ). Plaćanje naknade se vrši po pozitivnom rješenju Prijave a prije objave zadatka/problema na Genius Croatia portalu.
Genius Croatia ima pravo bez objašnjenja odbiti svaku Prijavu za koju smatra da ne udovoljava kriterijima.

Genius Croatia ni na koji način nije odgovorna za posljedice koje proističu iz međusobnog dogovora ili spora rješavača problema i tvrtke/pojedinca koja je objavila problem.

Obveze korisnika

Korisnicima Genius Croatia strogo je zabranjeno:

- objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji krše postojeće hrvatske i/ili međunarodne zakone, sadržaja koji je uvredljiv, vulgaran, prijeteći, rasistički ili šovinistički te štetan na bilo koji drugi način

- objavljivanje, slanje i razmjena informacija za koje posjetitelj zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu drugim korisnicima ili članovima

- lažno predstavljanje, odnosno predstavljanje u ime druge pravne ili fizičke osobe

- manipuliranje identifikatorima kako bi se prikrilo porijeklo sadržaja kojeg se objavljuje ili šalje putem usluga Genius Croatia portala

- objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom osim ukoliko je autor objave ujedno i vlasnik autorskih prava ili njegova opunomoćena osoba koja svojevoljno ispunjavanjem i slanjem prijavnice ili pristupnice daje dopuštenje da se podaci i djelo bilo koje vrste objavi.

- objavljivanje, slanje i razmjena neželjenih sadržaja korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja, ili putem obmane

- svjesno objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji sadrži viruse ili slične računalne datoteke ili programe načinjene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg računalnog softvera i/ili hardvera i telekomunikacijske opreme

- prikupljanje, čuvanje i objavljivanje osobnih podataka drugih posjetitelja portala i korisnika

Članstvo u GC Klubu

Članstvo u GC Klubu namjenjeno je svima koji podržavaju Genius Croatia inicijativu.
Član GC Kluba se postaje ispunjenjem Pristupnice i uplatom godišnje članarine. Iznos članarine nije određen, već svatko može uplatiti koliko želi. Članstvo postaje aktivno primitkom uplate.
Članovi mogu primati obavijesti o novim projektima, idejama, izumima i vijestima objavljenima na Genius Croatia.

Premium Članstvo za investitore

Premium članstvo namijenjeno je isključivo investitorima; pravnim i fizičkim osobama.
Premium član se postaje ispunjenjem i slanjem Pristupnice, provjerom i odobrenjem iste od strane Genius Croatia te uplatom godišnje članarine. Članstvo postaje aktivno primitkom uplate.
Genius Croatia zadržava pravo da bez objašnjenja uskrati pravo na Premium članstvo.

Iznos godišnje članarine određuje Genius Croatia i može se promijeniti bez najave u svakom trenutku.
Premium članovi se obvezuju poštovati i djelovati u skladu s Genius Croatia kodeksom za investitore navedenim na web stranici Genius Croatia.
Premium član ima pravo dobiti podatke o novim prijavama tri dana prije javne objave na Genius Croatia.
Premium član ima pravo dobiti podatke o ažuriranim prijavama jedan dan prije objave.
Premium član, uz obvezno odobrenje autora Projekta (ideje, izuma, inovacije), može zatražiti stopiranje javne objave Projekta radi započetih pregovora u vezi financiranja Projekta.

Osim radi identifikacije, podaci iz Pristupnice mogu biti upotrebljeni isključivo u svrhu boljeg targetiranja i povezivanja investitora i projekata koji traže investiranje te sigurnosti i provjere informacija (samo za internu upotrebu). Na web stranici Genius Croatia podaci investitora iz Pristupnice neće biti objavljeni osim ako drugačije nije dogovoreno.

Intelektualno vlasništvo i sigurnost podataka

Ispunjavanjem i slanjem Prijavnice inovatori, kreativci, izumitelji (u daljnjem tekstu “Kreativci”) pristaju na javnu objavu podataka navedenih u Prijavnici; na web stranici Genius Croatia, društvenim mrežama i drugim medijima osim u slučaju kada se u Prijavnici zatraži da podaci budu namijenjeni isključivo određenoj grupi korisnika Genius Croatia.

Kod prijave Kreativci imaju mogućnost, ukoliko to žele, odabrati da sadržaj njihove objave nije javan (vide ga samo naši partneri investitori i poslovni anđeli).
Iako se svi naši partneri obvezuju na čuvanje tajnosti podataka i etično ponašanje te na ne-kopiranje ideje/projekta jasno je da to nije garancija sigurnosti za inovatora.

Stoga preporučamo da pri pisanju prijave Kreativci ne opišu svoje tehnološko rješenje te time zaštite njihove formalno nezaštićene izume (npr. napiše se što izum radi i u čemu je njegova prednost a ne kako radi).  Nakon inicijalnog kontakta sa zainteresiranim osobama/ poduzećima/ investitorima preporučamo Kreativcima traženje potpisivanja NDA (Non-Disclosure Agreement-a) ili drugih zaštitnih ugovora.

Ako izum nije zaštićen svakako preporučamo Kreativcima da zatraže profesionalni savjet radi eventualne zaštite PRIJE OBJAVE na Genius Croatia portalu.

Valja imati na umu da pojedini izumi imaju osnovu za više različitih oblika zaštite intelektualnog vlasništva i da izlaženje u javnost s informacijom o sadržaju izuma u pravilu onemogućava pokretanje postupka daljnje zaštite (npr. kad se radi o patentima).

Također je važno razumijeti da je najbolji trenutak za objavu patenta u javnosti (pa tako i na ovom portalu) tek nakon što se patent objavi u službenim glasilima patentnih ureda (oko 18 mjeseci nakon prijave). Ako se objavi prije, gubi se mogućnost obustavljanja postupka i ponovnog prijavljivanja patenta (obično se radi kad nedostaju novci radi odgode troškova).

Prihvaćanjem ovih Općih uvjeta Kreativci, između ostalog, daju do znanja i da su u potpunosti razumjeli navedene opasnosti u vezi zaštite intelektualnog vlasništva i sve posljedice koje mogu iz toga proizaći te pristaju na objavu (javnu ili samo za Premium investitore) svog projekta, izuma, ideje ili inovacije.

Genius Croatia garantira da neće na bilo koji drugi način trećim osobama distribuirati, objavljivati, kopirati ili prosljeđivati podatke navedene u Prijavi.
Genius Croatia čini sve da maksimalno zaštiti podatke od neovlaštenog pristupa (one podatke za koje Kreativci žele da budu vidljivi samo investitorima i poslovnim angelima – premium članovima) no Genius Croatia nije odgovorna u slučaju eventualnih neovlaštenih upada na server (hakerski napadi) ili drugih neovlaštenih i protuzakonitih radnji koje kao rezultat mogu imati krađu podataka.

Genius Croatia nije ni na koji način odgovorna niti za bilo kakvu zloupotrebu objavljenih podataka ili kršenje prava zaštite intelektualnog vlasništva od strane trećih osoba.

Pravila komentiranja

Komentari objavljeni na portalu Genius Croatia ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora također nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uvjeta i pravila komentiranja.

Svaki prekršaj pravila komentiranja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korištenja na korisničkom računu. Administratori i redakcija jedini su ovlašteni za interpretaciju pravila.

Korisnički računi vlasništvo su davatelja usluge i svaka zlouporaba istih je kažnjiva.
Svaki korisnik ima pravo registrirati i koristiti jedan korisnički račun. Višestruke registracije i korištenje više korisničkih računa mogu dovesti do zabrane svih korisničkih računa.
Korisniku se pristup komentiranju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja.
Administratori zadržavaju pravo cenzuriranja postova što će biti naznačeno u tim postovima.

Ponašanje pri komentiranju

Strogo je zabranjeno veličanje totalitarnih režima, govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili spolnoj osnovi i psovke.
Izravne prijetnje drugim korisnicima, subjektima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije su zabranjene, a u ekstremnim slučajevima i podložne kaznenom progonu.
Postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, moralno upitnog i uvredljivog sadržaja je zabranjeno.
Strogo je zabranjena uporaba tzv. keyjeva, hackova, crackova ili drugog materijala ilegalne prirode, uključujući ilegalne stranice za download. Kazna je trajna zabrana korištenja korisničkog računa.
Oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatnih informacija vezanih za tekst je zabranjeno.
Postanje sadržaja koji nije vezan uz temu nije dopušteno i može biti razlog za upozorenje. Ovo uključuje i postove kojima je jedina svrha upozoravanje na kršenje pravila.
Vrijeđanje drugih korisnika i/ili administratora te neprikladno izražavanje je kažnjivo.
Spamanje (postanje besmislenih i nesvrsishodnih poruka) nije dopušteno i može nakon upozorenja rezultirati vremenski ograničenom ili trajnom zabranom.
Pisanje velikim slovima smatra se vikanjem te se neće tolerirati, osim u slučaju kad se velika slova koriste za naglašavanje ili isticanje dijelova posta.
Lažno predstavljanje ili izdavanje za člana redakcije može biti razlog za upozorenje i u ekstremnim slučajevima – trajnu zabranu uporabe korisničkog računa.
Zabranjen je unos komentara koji nemaju vidljivih poveznica s temom koja se komentira (tzv. Off topic)
Svaki komentar koji se ne odnosi isključivo na temu članka bit će obrisan bez pojašnjenja
Komentatorima koji će učestalo kršiti prethodna dva pravila bit trajno zabranjen pristup portalu Genius Croatia
Nova pravila su u potpunosti važeća i sukladna sa ostalim pravilima komentiranja koje su korisnici prihvatili registracijom na portal Genius Croatia

Izmjene uvjeta korištenja

Genius Croatia zadržava pravo izmjene ovih uvjeta korištenja u bilo kojem trenutku te neće biti odgovoran za moguće posljedice proizašle iz takvih promjena. Navedene promjene stupaju na snagu objavljivanjem na ovim internet stranicama.

Pravila prenošenja sadržaja

Prenošenje informacija iz članaka objavljenih na portalu dozvoljeno se samo uz uvjet da se ne prenose dijelovi originalnog teksta duži od 500 slovnih znakova, pri čemu je navođenje izvora obavezno, a ako je riječ o web stranici onda je obavezno i staviti link na originalni tekst ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na portalu Genius Croatia prenese suprotno ovim pravilima protiv prekršitelja može biti pokrenut pravni postupak.

 

Menu