Pitanja i odgovori

Zašto su takve razlike u nagradama za rješavanje zadataka?

Tvrtka sama po svojoj procjeni daje određeni novčani iznos ili nagradu za traženo rješenje ili više njih pa se shodno tome i naknade za traženo rješenje mogu bitno razlikovati. .

Da li se plaća objava novog projekta, ideje, inovacije ili izuma na Genius Croatia?

Ne. Objava je potpuno besplatna. Jedini uvjet je da ideja ili projekt zadovolji Genius Croatia kriterije inovativnosti i noviteta te da bude korisna za društvo, prirodu i šire. .

Kako znam da mi kod objave inovacije ili ideje netko neće uzeti ili plagirati istu?

Kod prijave imate mogućnost, ako to želite, odabrati da sadržaj vaše objave ne bude javan (vide ga samo naši partneri investitori i poslovni anđeli). Iako se svi naši partneri obvezuju na čuvanje tajnosti podataka i etično ponašanje te na ne-kopiranje ideje/projekta jasno je da to nije garancija sigurnosti za inovatora. Stoga je preporučeni način pisanja prijave vaše ideje ili projekta da ne opišete svoje tehnološko rješenje te time zaštitite vaše formalno nezaštićene izume. Npr. napišite što izum radi i u čemu je njegova prednost a ne kako radi pa nakon inicijalnog kontakta tražite potpisivanje NDA (Non-Disclosure Agreement) ili drugih zaštitnih ugovora. Ako niste zaštitili svoj izum preporučamo da zatražite profesionalni savjet radi eventualne zaštite PRIJE OBJAVE na Genius Croatia portalu. .

Što je izum?

Izum je novo rješenje tehničkog problema, čija je novost definirana i potvrđena službenim dokumentom (tzv. patentom) nekog od nacionalnih ili međunarodnih ureda za zaštitu intelektualnog vlasništva. Hijerarhijski, izum spada u industrijsko vlasništvo, kao podvrstu šire kategorije tzv. intelektualnog vlasništva, koje uz tehnološki usmjereno stvaralaštvo obuhvaća i umjetnička djela i izvedbe.Proces stvaranja izuma počinje s inventivnom idejom, koja može sinuti u trenutku nadahnuća, ali sazrijevanje izuma u pravilu je dugotrajno i složeno. Od nastanka ideje do njene pretvorbe u tržišno prihvatljiv produkt često su potrebna istraživanja, proučavanja, eksperimentalne provjere i korekcije na prototipu, stručne, pa i ekspertne obrade, da bi konačna verzija izuma funkcionalno, ergonomski, estetski i po tehnologičnosti rješenja zadovoljila. Besprijekorna funkcionalnost te dobar dizajn i tehnologičnost nužni su, ali ne i dovoljni uvjeti za uspjeh izuma na tržištu, pa mnogi izumi nikada ne dožive plasman, unatoč svom uloženom trudu izumitelja.
.

Što je inovacija?

Inovacija je primjena nove i poboljšane ideje, postupka, dobra, usluge, procesa koja donosi nove koristi ili kvalitetu u primjeni. Inovacije u širem smislu donose poboljšanja u području:
  • konstrukcije proizvoda (tehnološke inovacije),
  • inovacija procesa,
  • organizacije rada ili poslovanja,
  • marketinga
  • inovacije usluga
i dr.
.

Kako podržati projekte i ideje?

Dijeljenjem sadržaja ovog portala (projekata i ideja koje vam se sviđaju) na društvenim mrežama, forumima i drugim portalima uvelike pomažete inovativnim ljudima i tvrtkama u Hrvatskoj u njihovoj promociji kao i brendiranju Hrvatske u cjelini kao zemlje kreativnog duha, vrijednih i sposobnih ljudi. Genius Croatia portal možete podržati i učlanjenjem u GC Klub. .
Menu