Rimac Concept_One – Električni superautomobil

Najbrži električni automobil na svijetu. Concept_One je izuzetni superautomobil s novim pogonskim konceptom izrađen u potpunosti u Hrvatskoj. Učinkovitost, izuzetno brz odziv, široki power band (Raspon radne brzine pod kojima je motor sposoban raditi učinkovito), kompaktan, sustav regenerativnog kočenja, visoki okretni moment … To su samo neke od prednosti našeg sinhronog motora zadnje generacije kojeg smo razvili isključivo za Concept_One.

Naš jedinstveni pogonski sustav je podijeljen u četiri pod-sustava, koji se sastoje od jednog motora, pretvarača i redukcijskog mjenjača. Svaki od tih sustava pogoni jedan kotač, potpuno neovisno jedan od drugoga. Sofisticirani ECU kontrolira svaki od tih sustava koristeći precizne podatke dobivene od mnogobrojnih senzora postavljenih po cijelom autu. Ova arhitektura omogućuje novi pristup dinamici vozila. Mi to nazivamo – All Wheel Torque Vectoring (AWTV).

Svaki kotač samostalno može ubrzati ili usporiti stotine puta u sekundi, što pomaže u postizanju željenog upravljanja (po odabiru vozača). Zahvaljujući vrlo niskom težištu, iznimno visokom okretnom momentu dostupnom gotovo od nula okretaja i bez prekida, Concept_One donosi potpuno novo iskustvo vožnje.

13.05.2013. Gotov proizvod

Rimac Automobili d.o.o.

Adresa: Ljubljanska 7, 10431 Sveta Nedelja

Email:
Opći upiti: info@rimac-automobili.com
Press: press@rimac-automobili.com

Tel: +385 1 563 4592
Fax: +385 1 333 6698

Web: www.rimac-automobili.com

Potrebno nam je:
- Financranje/ Investitor
- Partner za poslovnu suradnju
- Kupac tehnologije

 

Opis

Čak i primitivni (DC) elektromotori mogu nadmašiti bilo koji motor s unutarnjim izgaranjem na gotovo svim poljima. Učinkovitost, izuzetno brz odziv, široki power band (Raspon radne brzine pod kojima je motor sposoban raditi učinkovito), kompaktan, sustav regenerativnog kočenja, visoki okretni moment … To su samo neke od prednosti našeg sinhronog motora zadnje generacije kojeg smo razvili isključivo za Concept_One.

Naš jedinstveni pogonski sustav je podijeljen u četiri pod-sustava, koji se sastoje od jednog motora, pretvarača i redukcijskog mjenjača. Svaki od tih sustava pogoni jedan kotač, potpuno neovisno jedan od drugoga. Sofisticirani ECU kontrolira svaki od tih sustava koristeći precizne podatke dobivene od mnogobrojnih senzora postavljenih po cijelom autu. Ova arhitektura omogućuje novi pristup dinamici vozila. Mi to nazivamo – All Wheel Torque Vectoring (AWTV).

Svaki kotač samostalno može ubrzati ili usporiti stotine puta u sekundi, što pomaže u postizanju željenog upravljanja (po odabiru vozača). Zahvaljujući vrlo niskom težištu, iznimno visokom okretnom momentu dostupnom gotovo od nula okretaja i bez prekida, Concept_One donosi potpuno novo iskustvo vožnje.

Pogonski sustav

Ideja je bila stvoriti izuzetan superautomobil s jedinstvenim pogonskim sustavom. Sposobnost kontrole svakog kotača pojedinačno, stotine puta u sekundi, u oba smjera je velika prednost u odnosu na tradicionalne sportske automobile. Elektromotor ne zna za termine “kašnjenje” ili “vrijeme je za promjenu brzina”. Usmjeren na iskustvo vožnje, Concept_One je pogonjen high-tech električnim pogonom zadnje generacije, razvijenim u našem vrhunskom centru za istraživanja i razvoj te predstavlja izazov za budućnost razvoja automobila. Uz masu praznog vozila od 1950 kg i 1088 konjskih snaga, Concept_One od 0 do 100 km/sat ubrzava za 2,8 sekundi i nastavlja s ubrzavanjem do preko 300 km/sat.

Concept_One je dizajniran da bude najbolji superautomobil, ne samo električni superautomobil. Neovisni pogonski sustav i nisko postavljene baterije su ostvarenje sna svakog inženjera koji želi poboljšati dinamiku vožnje. Mi ne koristimo platformu koja je izvorno razvijena za motor s unutarnjim izgaranjem – cijela Concept_One arhitektura je razvijena od nule oko pogonskog sustava i baterija. Proizvodimo električni superautomobil koji postavlja nove granice. Naš cilj je ručno napraviti najbolji mogući automobil, koristeći najbolje dostupne materijale i komponente. Posebno smo ponosni na činjenicu da su sve ključne komponente dizajnirane, projektirane i proizvedene od strane naše tvrtke Rimac Automobili.

Pogonski agregat Concept_One-a je podijeljen na prednji i stražnji pod-sustav. Svaki od tih podsustava – sadrži dve simetrične jedinice (motor-kontroler-redukcijski mjenjač).

Dva motora s permanentnim magnetima su kombinirani u zajedničkom kućištu, ali su potpuno neovisni jedan o drugome – dizajnirani su imajući na umu okretni moment. Motori (rotor i stator) su hlađeni uljem u zatvorenom sustavu unutar kućišta.

Ova arhitektura je bila potrebna kako bi dobili što je više snage moguće uz istovremeno zadržavanje niske težine vozila.

 

Baterijski sustav

Kad smo počeli dizajnirati Concept_One postojale su brojne prepreke. Jedan od najtežih zadataka bio je pohrana energije. Dok su kapacitet i cijena najveći problemi za većinu proizvođača, Rimac Automobili suočavali su se s mnogim dodatnim izazovima. Morali smo pronaći način da dobijemo što više snage i energije uz zadržavanje što manjeg, lakšeg i efikasnijeg baterijskog paketa. Naša arhitektura baterijskog modula je evoluirala tijekom mnogih faza razvoja i redizajna.

Dizajn je optimiziran tijekom laboratorijskih testova kao i testova u stvarnim uvjetima sve dok svi ciljevi nisu bili zadovoljeni. Vrlo sofisticirani sustav za upravljanje baterijama (A-BMS) prati i usklađuje rad svake ćelije posebno. Inovativni sustav za regulaciju topline i A-BMS rade stalno u cilju održavanja idealnih uvjeta za dugo trajanje baterije i optimalne performanse.

Rezultat je baterija snage 92 kW iznimno visokih performansi koja može predati ili primiti (tijekom regenerativnog kočenja) preko jednog megawata konstantne snage, što ju čini pogodnom za utrke i korištenje bez toplinskih problema.

 

Torque Vectoring sustav

Jedan od najinovativnijih značajki Concept_One-a je Rimac All Wheel Torque Vectoring sustav (R-AWTV), koji raspoređuje snagu na svaki pojedini kotač u svakoj situaciji na temelju različitih ulaznih čimbenika.

Ovaj sustav daje Concept_One-u jedinstvene upravljačke karakteristike koje se mogu podesiti od strane vozača. Vozač može birati između neutralne i sigurne postave. Alternativno, ako vozač ima više vještine i samopouzdanja, može izabrati naprednu postavu. Ova značajka nije samo tehnološki trik, već poboljšava sigurnost s obzirom da elektromotor može reagirati mnogo brže u odnosu na tradicionalne sustave kontrole stabilnosti (ESP) koji koriste hidraulične kočnice kako bi se utjecali na stabilnost vozila.

Zahvaljujući vrlo niskom težištu, iznimno visokom okretnom momentu dostupnom gotovo od nula okretaja i bez prekida, Concept_One donosi potpuno novo iskustvo vožnje.

 

Dizajn

Vanjski dizajn

Istražujući labirinte kreativnosti, odmah je bilo očito da dizajn mora biti jednostavan i čist s puno sportske elegancije kako bi se lako mogao uhvatiti korak s konkurentima u ovoj klasi snage i ekskluzivnosti.

Proces stvaranja je, sasvim očito, bio pod utjecajem želje za korištenjem dviju boja karoserije u funkciji razlikovanja te kompaktne dimenzije vozila, s ciljem da se uhvati sadašnji trenutak ljepote. Izražajne i elegantne bočne grafike od karbonskih vlakana ukazuju na proizvodnu tehnologiju vozila, korištene materijale i u isto vrijeme njegovu malu težinu. Robusni prednji i stražnji kraj automobila ukazuje na veliku moć i iznimne performanse. Kombinacija toga i profinjenih detalja daju ovom iznimno brzom automobilu ​​vrlo osebujan izgled, što je samo početak priče.

Unutrašnjost

Hiper auto ne mora biti neugodan. Mora pozdraviti vozača ne samo komforom i luksuzom, već i s odličnom ergonomijom koja odgovara njegovom karakteru vrhunskih performansi. Iz tog razloga unutrašnjost Rimac Concept_One-a je maksimalno usmjerena na vozača i neprimjetno integrirana u automobilu. Kabina vozila savršeno se uklapa oko vozača, dok high-end infotainment sustav ima zadaću da vas zabavlja i informira o sustavima vozila.
Unutrašnjost je dizajnirana od strane tima bivših djelatnika tvrtke Pininfarina, na čelu s g. Goranom Popovićem.

 

Specifikacija

Performanse

 • Izlazna snaga: 1088 KS
 • Zakretni moment: 1600 Nm od 0 to 6500 okretaja
 • Ubrzanje: 0-100 km/h za 2,8 sekundi
 • Domet: do 600 km (realni domet – 500 km)
 • Zaustavni put: 31.5m (100-0 km/h)
 • Lateralna g-sila: 1.4 g
 • Učinkovitost: 140-550 Wh/km
 • 40 kW on-board punjenje
 • 100 kW brzo DC-punjenje
 • Omjer težine i snage: 1.79 kg/KS
 • Raspodjela težine: 42% napred, 58% straga

Dimenzije

 • Dužina preko svega: 4548 mm
 • Širina preko svega: 1997 mm
 • Visina preko svega: 1198 mm
 • Visina od tla: Straga: 115 mm, Sprijeda: 105 mm
 • Međuosovinski razmak: 2750 mm.
 • Težina praznog vozila: 1950 kg

Baterije

 • Litij-željezo-fosfat (LiFePO4)
 • Konfiguracija: 1400 ćelija – 200 u seriji, 7 paralelno
 • Napon: 650V nominalno
 • Kapacitet: 91 kWh
 • Hlađenje: Freon (plin) sa visokonaponskih toplinskih pumpi
 • Aluminijsko kućište
 • Rimac Automobili Active Battery and Thermal Management Systems
 • Nekoliko sigurnosnih i zaštitnih sustava

Šasija

 • Monocoque od karbonskih vlakana sa integriranim baterijskim paketom
 • Pod-okviri od karbonskih vlakana (naprijed i straga)
 • Struktura za slučaj sudara od karbonskih vlakana
 • Prednji i stražnji ovjes: Duple vilice, potpuno podesivo, upravljano polugom
 • Elektronički podesiva visina vožnje
 • Potpuno strojno obrađeni aluminijski nosači i vilice

Pogonski sustav

 • Stražnji: Rimac Automobili D-PM-OC-600 – brzi dualni motori sa stalnim magnetima hlađeni uljem, 600 kW vršne snage,
 • 10.000 okr/min, do 97% učinkovitosti
 • Prednji: Rimac Automobili D-PM-OC-400 – brzi dualni motori sa stalnim magnetima hlađeni uljem, 400 kW vršne snage,
 • 10.000 okr/min, do 97% učinkovitosti
 • Suho podmazivanje kartera
 • Aluminijska kućišta
 • Omjer redukcijskog mjenjača: 3,5

Upravljački sustav

 • Električni servo upravljač
 • Prednje kočnice: Ventilirajući keramički diskovi Ø 390 mm, 36 mm širine
 • 6-klipne čeljusti, servo
 • Stražnje kočnice: Ventilirajući keramički diskovi Ø 380 mm, 34 mm širine
 • 4-klipne čeljusti, servo.
 • Do 800 kW kod regenerativnog kočenja (podesivo)

Sigurnosni sustavi

 • Prednji i bočni zračni jastuci
 • ABS
 • Torque Vectoring s funkcijom stabilnosti
 • Sigurnosno odvajanje sustava u slučaju sudara
 • Višestruka ECU arhitektura za nadzor relevantnih sigurnosnih elektroničkih sustava

Karoserija

 • Cijela karoserija napravljena od karbonskh vlakana

 

O inovatoru – timu

Fokusirani na visoke performanse koje dolaze iz jedinstvenog spoja lagane gradnje i čiste snage, tvrtka Rimac Automobili je prošla put iz svijeta gdje smo bili strastveni ljubitelji benzinskih motora, u svijet električnih pogona gdje se nalazimo danas.

Rimac Automobili čini obitelj entuzijasta, inženjera i dizajnera u potrazi za otkrivanjem novih načina izrade sve bržih automobila te dokazivanjem svijetu da zabava može biti električna – daleko više nego je itko mogao i zamisliti. Smještena u Hrvatskoj, u blizini Zagreba, tvornica tvrtke Rimac Automobili je mjesto gdje se čarolija odvija od 2009. godine. Kada volite ono što radite, ne radite, igrate se i na taj način stvarate umjetnost.

Počeli smo s poboljšanjima vozila, danas ih revolucioniziramo. Visoke performanse, mala težina, učinkovitost i vrhunska kvaliteta bez kompromisa.

Vođeni strašću i idejama otvorenog uma, Rimac Automobili razvija i proizvodi vrhunska električna vozila, pogonske i baterijske sustave.

Rimac Automobili Team

 

 

Kako ti se dopada ovaj projekt?

Ocjeni i pomogni nam pri izboru najboljih projekata i ideja u Hrvatskoj! 

 

Ocjeni
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (56 votes cast)

 

Lajkaj i podijeli

[social_share/] Rimac Concept_One - Električni superautomobil, 8.8 out of 10 based on 56 ratings

Menu