Pliva istraživački tim

Pliva-Azitromicin

“Heroji kemije”

Istraživački tim kemičara iz PLIVE koji je sintetizirao novi antibiotik pod nazivom azitromicin koji se na hrvatskom tržištu prodaje pod nazivom Sumamed zaslužuje svoje posebno mjesto u pregledu najboljih hrvatskih izumitelja.

Tim stručnjaka predvođen doktorom Slobodanom Đokićem u sastavu Gorjana Radoboja-Lazarevski, Zrinka Tamburašev i Gabrijela Kobrehel je 1980. otkrio formulu kemijskog spoja azitromicina koji se pokazao izrazito efikasnim pri terapijskom liječenju bakterijskih infekcija. 1981. spoj je patentiran i praktički bačen u ladicu da bi ga Pfizerovi znanstvenici ponovno pronašli prelistavajući dokumentaciju patentiranih kemijskih spojeva.

Već 1986.Pliva i Pfizer su potpisali ugovor koji je Pfizeru dao ekskluzivna prava za prodaju azitromicina na tržištima SAD-a i Zapadne Europe, dok je Pliva 1988. na tržište Centralne i Istočne Europe lansirala svoj azitromicin pod imenom Sumamed, razvojem tržišta na bazi istog spoja 1991. izdaje Pfizer Zithromax i Zentiva Azitrox.

 

Djelovanje azitromicina

Azitromicin je antibiotik širokog spektra djelovanja, prvi predstavnik nove podskupine makrolidnih antibiotika nazvane azalidi. Spriječavajući sintezu bakterijskih bjelančevina, uklanja sposobnost bakterije da raste i da se razmnožava.

Azitromicin ciljano djeluje na mjestu infekcije zahvaljujući prenošenju putem bijelih krvnih stanica. Azitromicin u upalno promijenjenim tkivima postiže visoku koncentraciju te terapija ostaje djelotvorna još pet do sedam dana nakon prestanka uzimanja lijeka.

 

Zarada od 1,6 milijardi dolara

Azitromicin je Plivin originalni antibiotik koji je tijekom posljednja dva desetljeća bio najprodavaniji proizvod kompanije. Godišnji prihod od prodaje originalnog oblika lijeka – Sumamed i Zitromax tableta – iznosio je, prije isteka patenta prošle godine, više od 1,6 milijardi dolara.

Izum: Azitromicin (Sumamed)

Zbog iznimnih terapijskih svojstava azitromicin je izazvao revoluciju u liječenju antibioticima, postavši tako jedan od najuspješnijih lijekova u cijelom svijetu. Azitromicin je sintetiziran i patentno zaštićen osamdesetih godina te je postao “zlatni standard” za makrolidne antibiotike, a cijela je klasa poslije nazvana azalidima. Otkriće azitromicina najveći je događaj u povijesti PLIVE i hrvatske farmaceutske industrije u cjelini, a njegov uspjeh uvrstio je Hrvatsku među samo desetak zemalja u svijetu i PLIVU među malobrojne farmaceutske kompanije koje su otkrile vlastiti lijek.

 

Heroji kemije

U Washingtonu 20. kolovoza 2000. Američko društvo kemičara – neprofitna udruga američkih kemičara i kemijskih inženjera te najveća udruga svjetskih znanstvenika – organiziralo je svečanost “Heroji kemije 2000”. U povodu otkrića azitromicina njegovi tvorci imenovani su “Herojima kemije”.

“Proglašavajući vas večeras herojima, mi prepoznajemo vaš kreativni duh, znanstveni talent, vašu posvećenost izvrsnosti, prepoznajemo korist koju su vaši proizvodi donijeli ljudima te korporativno vodstvo koje je poticalo vaša znanja i usmjeravalo vašu inovativnost. Vi ste heroji zbog svojih izvanrednih doprinosa znanstvenoj zajednici i ljudskom društvu u cjelini”, izjavio je Daryle H. Busch, predsjednik American Chemical Society, na svečanosti u Washingtonu.

Put do velikog otkrića

1980. – Patentiran i zaštićen PLIVIN vlastiti originalni makrolidni antibiotik – azitromicin.
1986. – Sklopljen licencni ugovor s američkom tvrtkom PFIZER, kojom PFIZER dobiva ekskluzivno pravo na prodaju lijeka u SAD-u, zapadnoj Europi i Japanu.
1988. – Azitromicin uveden na tržište pod zaštićenim imenom SUMAMED.
1991. – Azitromicin uveden na tržište SAD-a i zapadne Europe pod zaštićenim imenom Zithromax – tvrtke PFIZER.

 Galerija fotografija

 

Izvor: Internet

Menu