Novi vid prerade otpadne auto-gume

Novi postupci prerade i novi proizvodi od otpadnih auto-guma. Novo rješenje ekološkog problema odlaganja otpadnih auto guma.
22.06.2015. Ideja
Zoran Stefanović
E-mail: zoraststefanovic@gmail.com
Potrebno nam je:
- Partner/tvrtka za realizaciju ideje

 

Opis

Novi vid prerade otpadne auto-gume (u daljem tekstu OAG ili N-OAG), predstavlja novo rješenje u eliminaciji jednog svjetskog problema, koji prijeti da nas, ako ne zatrpa, a ono bar da nad izloži ogromnim troškovima za njegovu sanaciju.
Osim što se u svijetu daju, ogromne subvencije, za preradu i uništavanje opasnog otpada, problem predstavlja i veliki utrošak energije za samu “preradu” (najčešće mljevenjem).

Ako tome dodamo i vrlo opasne kemijske procese za rastvaranje gume u otrovnim kemikalijama (benzolu i toluolu), a ne zaboravimo da u svetu postoje čitave planine, nerijetko i zapaljenih auto-guma, onda je jasno kakvim nam je opasnostima izložena planeta, samo zbog jednog jedinog masovnog proizvoda – OAG.

Zbog svega toga, ja sam krenuo drugim putem, pošavši od pretpostavke, da OAG nije otpad i smeće koje treba uništiti, već sirovina ili čak polu proizvod, koji se može korisno upotrijebiti. Koristeći se, malo kreativnošću, malo racionalnošću, malo više logikom (što matematičkom, što elementarnom), došao sam do čitave palete proizvoda, koji bi se mogli proizvoditi, od OAG kao sirovine ili polu proizvoda.

Ako bih trebao opisati tehnološki postupak i sam (prvi) proizvod, oba su vrlo jednostavna.
- Prvi proizvod bi bila; podloga za razne namjene, proizvedena od gazećeg dela gume (sa “šarom” ili bez), dobijena iz dijelova.
- Tehnološki postupak bi se sastojao od izbijanja oblika koji bi se uklapali (kao puzzle ili kao behaton ili druge uklapajući ploče samo nešto manjih dimenzija), sa kasnijim mogućim doradama, od brušenja, preko bojenja pa sve do oplemenjivanja.

Izbijanje komada od gazećeg dijela gume moguće je na više načina, a dva su osnovna:

  • Odvajanjem bočnih dijelova gume od gazećeg dela, pa onda štancanje (izbijanje) komada iz trake (gazećeg dijela).
  • Direktno izbijanje komada iz gazećeg dijela kompletne OAG.

Namjena ovog proizvoda može biti za razne objekte, prije svega otvorenog, ali i zatvorenog tipa: od seoskih i gradskih dvorišta, preko sportskih terena, pločnika te seoskih staja i farmi. Tek po potpisivanju ugovora (sa “partnerom”), može se razgovarali o korištenju bočnih delova gume za druge namjene, kao npr. u poljoprivredi i sl.

Svoju kompletnu inovaciju bih ustupio kvalitetnoj tvrtki koja se bavi preradom otpadnih auto guma.

Svoju (dobro razrađenu ideju) nemam namjeru zaštititi kao fizička osoba jer smatram da kvalitetnu zaštitu intelektualnog vlasništva u ovom slučaju može napraviti samo dovoljno jaka tvrtka. Za sada, štitim se tako što otvoreno govorim o prvom proizvodu (podlozi), a u rezervi držim (i o njima ne govorim), još nekoliko potencijalnih proizvoda od otpadne auto-gume.

Otpadne-auto-gume

 

O inovatoru – timu

Zoran Stefanović – Davnih ’80-tih, a pre nego li je u svijetu postojao i jedan internet pretraživač, na natječaju investicijske banke Titograd osmislio sam računalni sistem (u stvari internet pretraživač), pod nazivom: republička banka podataka. Nagrađen sam četvrtom nagradom i otkupom ideje od 500 dinara.

Također, osmislio sam jedinstven teniski centar u svijetu, sa terenom i polu terenom na dnu tehnički neispravnog olimpijskog bazena, u kome je nastala nekolicina teniskih reprezentativaca, koji su povukli srpski tenis ka svjetskom vrhu.

Još jednu inovaciju predstavlja elektronska kontrola trenažnog procesa u 2 popularnna sporta (tenis u pojedinačnoj i nogomet u ekipnoj konkurenciji).

 

Kako ti se dopada ovaj projekt?

Ocjeni i pomogni nam pri izboru najboljih projekata i ideja u Hrvatskoj! 

 

Ocjeni
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.8/10 (4 votes cast)

 

Lajkaj i podijeli

[social_share/] Novi vid prerade otpadne auto-gume, 6.8 out of 10 based on 4 ratings

Menu