Marcel Pl. Kiepach

Marcel Pl Kiepach

Čudo od djeteta

Marcel pl. Kiepach, mladi križevčanin, zahvaljujući svom velikom talentu već sa 16 godina postaje poznati izumitelj. On svoje djetinjstvo i ranu mladost posvećuje tehnici i njenome unapređenju. Bavi se elektronikom, magnetizmom, akustikom, prijenosom zvučnih signala te transformatorima.

U Berlinu je kao šesnaestogodišnjak 16. ožujka 1910. patentirao brodski kompas koji pokazuje sjever bez obzira na blizinu željeza ili magnetskih sila, a usavršio ga je i patentirao u Londonu 20. prosinca 1911. kao uređaj za daljinsko pokazivanje brodskog kompasa, koji se sastoji od ampermetara kao pokaznih instrumenata smještenih u raznim dijelovima broda, na čiji rad ne mogu utjecati magnatske sile niti magnetske mase u njihovoj blizini.
U Francuskoj je patentirao dinamo za rasvjetu vozila. Bio je to električni generator s mehaničkim pogonom samoga vozila. Njegov “mali transformator” za niski napon široko se primjenjivao po sustavu “Kiepach-Weiland”, a patentirao je i strujni prekidač na principu strujnog tlaka za rendgen. Radio je i na raznim drugim područjima mehanike i elektronike. Dopisivao se s uglednim svjetskim znanstvenicima i izumiteljima.

Biografija

Izum: Brodski kompas, dinamo

16. ožujka 1910. godine patentira u Berlinu brodski kompas koji pokazuje sjever bez obzira na prisutnost željeza ili magnetskih sila, a već slijedeće godine, još kao đak Realne gimnazije u Zagrebu, prijavio je 20. prosinca 1911. godine Patentnom uredu u Londonu svoj usavršeni pronalazak brodskog kompasa – uređaj za daljinsko pokazivanje brodskog kompasa koji se sastoji od ampermetara kao pokaznih instrumenata smještenih u raznim dijelovima broda, na čiji rad ne mogu utjecati magnatske sile niti magnetake mase u njihovoj blizini.
Marcel pl. Kiepach je kao srednjoškolac i najmlađi od hrvatskih izumitelja, izumio i patentirao u Francuskom ministarstvu trgovine i industrije, svoj dinamo uređaj za rasvjetu vozila. Prema opisu ovaj električni generator s mehaničkim pogonom samoga vozila bio je predviđen za rasvjetu kočija, automobila, omnibusa i željezničkih vagona.
Patentira i “mali transformator” za niski napon koji će po sistemu “Kiepach-Weiland” dobiti široku primjenu. Radio je na istosmjernom električnom motoru, na jednofaznom motoru, bifilarnom mostu, variometru, indukcionom kabelu, prijenosu zvučnih signala i dr. Njegov je patent i strujni prekidač na principu strujnog tlaka za primjenu kod rendgen i drugih aparata.
Izumi su mu patentirani u Francuskoj, Njemačkoj, Englaskoj, Švicarskoj i Americi; mnogi su ga proglasili rijetkim izumilačkim talentom. Sa svojih 16 godina Marcel je ugledan pronalazač i u korespodenciji je sa brojnim stranim učenjacima, konstruktorima i patentnim zavodima, o njemu se piše u svijetu.
Prototipove njegovih izuma po njegovim crtežima radio je inžinjer Arthur Kuhn iz Berlina.

 Galerija fotografija

 

Izvor: Internet

Menu